Ztuba.pl

Zapiekanka ziemniaczana pod serową pierzynką. Pyszna i pożywna zapiekanka warstwowa. MENU Dorotki. – Menu Dorotki

Zapiekanka ziemniaczana pod serową pierzynką. Pyszna i pożywna zapiekanka warstwowa. MENU Dorotki.

Przepis jak zrobić pyszną, tanią i prostą w przygotowaniu zapiekankę ziemniaczaną z serem i jajkami. Można ją również przygotować z wczorajszych ziemniaków. Smaczna, łatwa i bardzo pożywna warstwowa zapiekanka ziemniaczana pod serową pierzynką. Przy okazji pokażę Wam jak prawidłowo gotować ziemianki.

Zapraszam Was również na film „Typy kulinarne ziemniaków – czyli dlaczego ziemniak ziemniakowi nie równy?” – https://youtu.be/oJ72RLKTk0o

NA SKRÓTY:
00:30 – jakie naczynie do pieczenia zapiekanki ?
01:02 – składniki
01:20 – jakie ziemniaki są najlepsze na zapiekankę ?
02:52 – potrzebne akcesoria
03:10 – przygotowanie
03:41 – jak prawidłowo gotować ziemniaki ?
04:39 – jak przygotować naczynie do pieczenia zapiekanki ?
05:41 – do jakiej temperatury rozgrzać piekarnik ?
07:58 – jak długo piec zapiekankę ziemniaczaną ?
08:50 – a jak wygląda krokiet ziemniaczany po przekrojeniu ?

Zapraszam Was również na mój profil: https://www.instagram.com/menu_dorotki/

SKŁADNIKI:
około 750 g ziemniaków, które są ugotowane
lub około 800 – 850 g ziemniaków do ugotowania
1 płaska łyżeczka soli do gotowania ziemniaków i około 1,5 l wody

400 g sera białego tłustego lub półtłustego
2 duże ząbki czosnku lub 4 małe
1/2 łyżeczki soli do doprawienia sera
2 płaskie łyżeczki suszonego oregano
4 całe jajka (wielkość M lub L)
2 łyżeczki mascarpone lub śmietany 36%
1/2 łyżeczki soli do doprawienia jaj
250 g sera żółtego (np. gouda, morski lub mozzarella)
1 łyżka masła (około 10 g)

#menudorotki #kanałkulinarny #menu

źródło: youtube/ Menu Dorotki

Exit mobile version