Przejdź do treści

Zapiekanka ziemniaczana pod serową pierzynką. Pyszna i pożywna zapiekanka warstwowa. MENU Dorotki. – Menu Dorotki

    Przepis jak zrobić pyszną, tanią i prostą w przygotowaniu zapiekankę ziemniaczaną z serem i jajkami. Można ją również przygotować z wczorajszych ziemniaków. Smaczna, łatwa i bardzo pożywna warstwowa zapiekanka ziemniaczana pod serową pierzynką. Przy okazji pokażę Wam jak prawidłowo gotować ziemianki.

    Zapraszam Was również na film „Typy kulinarne ziemniaków – czyli dlaczego ziemniak ziemniakowi nie równy?” – https://youtu.be/oJ72RLKTk0o

    NA SKRÓTY:
    00:30 – jakie naczynie do pieczenia zapiekanki ?
    01:02 – składniki
    01:20 – jakie ziemniaki są najlepsze na zapiekankę ?
    02:52 – potrzebne akcesoria
    03:10 – przygotowanie
    03:41 – jak prawidłowo gotować ziemniaki ?
    04:39 – jak przygotować naczynie do pieczenia zapiekanki ?
    05:41 – do jakiej temperatury rozgrzać piekarnik ?
    07:58 – jak długo piec zapiekankę ziemniaczaną ?
    08:50 – a jak wygląda krokiet ziemniaczany po przekrojeniu ?

    Zapraszam Was również na mój profil: https://www.instagram.com/menu_dorotki/

    SKŁADNIKI:
    około 750 g ziemniaków, które są ugotowane
    lub około 800 – 850 g ziemniaków do ugotowania
    1 płaska łyżeczka soli do gotowania ziemniaków i około 1,5 l wody

    400 g sera białego tłustego lub półtłustego
    2 duże ząbki czosnku lub 4 małe
    1/2 łyżeczki soli do doprawienia sera
    2 płaskie łyżeczki suszonego oregano
    4 całe jajka (wielkość M lub L)
    2 łyżeczki mascarpone lub śmietany 36%
    1/2 łyżeczki soli do doprawienia jaj
    250 g sera żółtego (np. gouda, morski lub mozzarella)
    1 łyżka masła (około 10 g)

    #menudorotki #kanałkulinarny #menu

    źródło: youtube/ Menu Dorotki

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *