Pszenny chleb jest najbardziej popularnym rodzajem pieczywa, jakie kupujemy. Zobaczcie jak sami możecie upiec taki pszenny bochenek chleba. Zapraszam Was na bardzo dokładny film z przepisem jak zawsze krok po kroku.
Zapraszam Was również na filmy:
Bułki z piekarni jak za starych dobrych czasów: https://youtu.be/_-0aiXG09wc
Przepis jak zrobić idealny zakwas na domowy chleb: https://youtu.be/PG45c43qDXY
Przepis jak zrobić chleb żytni na zakwasie: https://youtu.be/tl8Xh6JdPiU
Przepis jak zrobić chleb bez zakwasu: https://youtu.be/jtUCFlipFoY
Chleb pieczony w ognisku i piasku: https://youtu.be/1reXgtHPdTY
Domowy chleb orkiszowy na zakwasie: https://youtu.be/cjxwcU0fuyY
Zapraszam Was również na mój profil:
https://www.instagram.com/menu_dorotki/
WSZYSTKIE SKŁADNIKI potrzebne do upieczenia chleba to:
100g zakwasu (minimum 7 dniowego)
1kg mąki pszennej, typ 650
500ml ciepłej wody
20g soli
Składniki na ROZCZYN, które bierze się, ze składników powyżej:
100g zakwasu (5 pełnych łyżek)
100ml wody (1/2 szklanki o pojemności 200ml)
100g mąki pszennej, typ 650 (około 8 łyżek)
PIECZENIE:
Najpierw piekę przez 10 minut w 230’C
potem kolejne 10 minut ale już w 210’C
i końcowe wypiekanie przez kolejne 30 do 40 minut (w zależności od tego jak mocno chleb ma być wypieczony) w temperaturze 180’C
…czyli łącznie 50 do 60 minut.
#menudorotki #menu #chleb
źródło: youtube/ Menu Dorotki