Przejdź do treści

Domowy pszenny chleb na zakwasie z chrupiącą skórką. Przepis jak upiec taki bochenek. MENU Dorotki – Menu Dorotki

    Pszenny chleb jest najbardziej popularnym rodzajem pieczywa, jakie kupujemy. Zobaczcie jak sami możecie upiec taki pszenny bochenek chleba. Zapraszam Was na bardzo dokładny film z przepisem jak zawsze krok po kroku.

    Zapraszam Was również na filmy:

    Bułki z piekarni jak za starych dobrych czasów: https://youtu.be/_-0aiXG09wc
    Przepis jak zrobić idealny zakwas na domowy chleb: https://youtu.be/PG45c43qDXY
    Przepis jak zrobić chleb żytni na zakwasie: https://youtu.be/tl8Xh6JdPiU
    Przepis jak zrobić chleb bez zakwasu: https://youtu.be/jtUCFlipFoY
    Chleb pieczony w ognisku i piasku: https://youtu.be/1reXgtHPdTY
    Domowy chleb orkiszowy na zakwasie: https://youtu.be/cjxwcU0fuyY

    Zapraszam Was również na mój profil:
    https://www.instagram.com/menu_dorotki/

    WSZYSTKIE SKŁADNIKI potrzebne do upieczenia chleba to:
    100g zakwasu (minimum 7 dniowego)
    1kg mąki pszennej, typ 650
    500ml ciepłej wody
    20g soli

    Składniki na ROZCZYN, które bierze się, ze składników powyżej:
    100g zakwasu (5 pełnych łyżek)
    100ml wody (1/2 szklanki o pojemności 200ml)
    100g mąki pszennej, typ 650 (około 8 łyżek)

    PIECZENIE:
    Najpierw piekę przez 10 minut w 230’C
    potem kolejne 10 minut ale już w 210’C
    i końcowe wypiekanie przez kolejne 30 do 40 minut (w zależności od tego jak mocno chleb ma być wypieczony) w temperaturze 180’C
    …czyli łącznie 50 do 60 minut.

    #menudorotki #menu #chleb

    źródło: youtube/ Menu Dorotki

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *