Ryba w cieście lepsza niż ze smażalni nad morzem? Tak…, można ją zrobić samemu w domowych warunkach i to bez frytkownicy! Zapraszam Was na przepis jak i co zrobić, aby ryba była chrupiąca z zewnątrz, a w środku delikatna i soczysta. Przepis na pysznego dorsza jest bardzo prosty i łatwy, a przede wszystkim szybki.
Zaglądnijcie też proszę na playlistę, na której jest dużo więcej innych filmów z przepisami jak przygotować ryby – https://www.youtube.com/playlist?list=PLyEat_AZ1mRyNO7VY_JEory5-Ey1VpIZm
NA SKRÓTY:
00:21 – składniki
01:58 – jaki tłuszcz jest dobry do smażenia ?
02:23 – potrzebne akcesoria
02:47 – jak przygotować ciasto naleśnikowe ?
04:44 – wstępne rozgrzanie patelni i tłuszczu
05:02 – dlaczego warto osuszyć rybę z nadmiaru wody ?
05:31 – na jakiej mocy smażyć rybę w cieście naleśnikowym ?
05:47 – obtaczanie ryby w cieście i smażenie
06:17 – które kawałki fileta smażyć w pierwszej kolejności ?
06:35 – jak długo smażyć filety rybne ?
07:43 – a jak wygląda krokiet ziemniaczany po przekrojeniu ?
Zapraszam Was również na mój profil: https://www.instagram.com/menu_dorotki/
SKŁADNIKI:
dorsz – jeśli był mrożony należy go całkowicie rozmrozić (może być filet)
CIASTO NALEŚNIKOWE:
1 całe jajko wielkość M
75 g (około 3 kopiaste łyżki) mąki pszennej, tortowej, typ 450
1/3 łyżeczki soli
20 g śmietany 36 % (około 1 kopiasta łyżka)
30 g mleka
2 łyżki tłuszczu do smażenia
#menudorotki #kanałkulinarny #menu
źródło: youtube/ Menu Dorotki




