Ztuba.pl

Rączka gotuje: gulasz ze śliwką, babka pomidorowa, zapiekanka z jajem poszetowym – Rączka Gotuje

Rączka gotuje: gulasz ze śliwką, babka pomidorowa, zapiekanka z jajem poszetowym

Odc. 595 – W kuchni Remigiusza Rączki tym razem dania z wykorzystaniem przetworzonych pomidorów. Pulpa, passata, przecier, czy koncentrat? Jakie są różnice i co do czego najlepiej użyć? – odpowiedzi na takie pytania w najnowszym odcinku „Rączka gotuje”, a w menu: zapiekanki z jajkiem poszetowym, gulasz ze śliwką na winie oraz… babka pomidorowa z lukrem imbirowym. Składniki poniżej:

Zapiekanka z jajem poszetowym
bagietka szeroka – 3 szt.
pieczarki – 400 g
masło – 100 g
cebula – 1 szt.
passata z oliwkami – 500 ml
mozzarella tarta – 400 g
cebula dymka – 2 pęczki
jajka – 8 szt.
ocet – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku
czarnuszka – szczypta

Gulasz ze śliwką na winie
szynka wieprzowa – 1,2 kg
olej – 50 ml
śliwki suszone – 200 g
boczek wędzony – 300 g
cebula – 1 szt.
masło – 100 g
papryka wędzona – 1 łyżeczka
chilli – 0,5 łyżeczki
liść laurowy, ziele angielskie
ziarna kolendry
wino czerwone wytrawne – 0,5 l
koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
passata pomidorowa – 0,7 l
czosnek – 8 ząbków
sól, pieprz – do smaku

Babka pomidorowa z lukrem imbirowym
1 szklanka pulpy pomidorowej
1 banan
½ szklanki oleju
½ szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszki do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
½ łyżeczki soli

Lukier imbirowy:
¼ szklanki cukru pudru
½ łyżeczki suszonego imbiru
odrobina ciepłej wody

źródło: youtube/ Rączka Gotuje

Exit mobile version