Przejdź do treści

Rączka gotuje: gulasz ze śliwką, babka pomidorowa, zapiekanka z jajem poszetowym – Rączka Gotuje

    Odc. 595 – W kuchni Remigiusza Rączki tym razem dania z wykorzystaniem przetworzonych pomidorów. Pulpa, passata, przecier, czy koncentrat? Jakie są różnice i co do czego najlepiej użyć? – odpowiedzi na takie pytania w najnowszym odcinku „Rączka gotuje”, a w menu: zapiekanki z jajkiem poszetowym, gulasz ze śliwką na winie oraz… babka pomidorowa z lukrem imbirowym. Składniki poniżej:

    Zapiekanka z jajem poszetowym
    bagietka szeroka – 3 szt.
    pieczarki – 400 g
    masło – 100 g
    cebula – 1 szt.
    passata z oliwkami – 500 ml
    mozzarella tarta – 400 g
    cebula dymka – 2 pęczki
    jajka – 8 szt.
    ocet – 2 łyżki
    sól, pieprz – do smaku
    czarnuszka – szczypta

    Gulasz ze śliwką na winie
    szynka wieprzowa – 1,2 kg
    olej – 50 ml
    śliwki suszone – 200 g
    boczek wędzony – 300 g
    cebula – 1 szt.
    masło – 100 g
    papryka wędzona – 1 łyżeczka
    chilli – 0,5 łyżeczki
    liść laurowy, ziele angielskie
    ziarna kolendry
    wino czerwone wytrawne – 0,5 l
    koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
    passata pomidorowa – 0,7 l
    czosnek – 8 ząbków
    sól, pieprz – do smaku

    Babka pomidorowa z lukrem imbirowym
    1 szklanka pulpy pomidorowej
    1 banan
    ½ szklanki oleju
    ½ szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka sody
    ½ łyżeczki proszki do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka imbiru
    ½ łyżeczki soli

    Lukier imbirowy:
    ¼ szklanki cukru pudru
    ½ łyżeczki suszonego imbiru
    odrobina ciepłej wody

    źródło: youtube/ Rączka Gotuje

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *