Ztuba.pl

5 sposobów na… SZYBKI OBIAD – 5 Sposobów na…

5 sposobów na... SZYBKI OBIAD

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na: https://frosta.pl/przepisy/

00:00 INTRO
===========================

00:08 MAKARON Z WARZYWAMI NA PATELNI:
Składniki:
– Warzywa na Patelnię Italian Mix FRoSTY;
– 250 g makaronu kokardki;
– oliwa z oliwek;
– tarty parmezan.

Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odlej. Warzywa ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do przyrządzonych warzyw dodaj makaron, wymieszaj całość i posyp parmezanem.
===========================

01:35 LUNCHBOX Z KURCZAKIEM NA 3 DNI:
Składniki:
– Warzywa do piekarnika z ziemniakami, cukinią i marchewką FRoSTY – 2 opakowania;
– pierś z kurczaka – ok. 600 g;
– oliwa z oliwek – 2 łyżeczki;
– masło orzechowe – pół łyżki;
– woda – ok. 60 ml;
– sos sojowy – 2 łyżki;
– sok z cytryny – łyżka;
– przyprawy do kurczaka: curry, słodka papryka, sól, pieprz.

Przygotowanie:
Kurczaka natrzyj marynatą z łyżeczki oliwy, curry i słodką papryką i włóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj mieszankę warzyw FROSTA i polej oliwą. Włóż całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. W rondelku wymieszaj masło orzechowe z sosem sojowym, wodą, octem lub sokiem z cytryny oraz cukrem. Podgrzej chwilę, aby sos zgęstniał. Kurczaka po upieczeniu pokrój w plastry i przełóż razem z porcją warzyw do lunchboxów. Na koniec polej kurczaka sosem.
===========================

06:37 EKSPRESOWY OMLET
Składniki:
– Warzywa na Patelnię klasyczne FRoSTY (bez przypraw);
– 6 jajek;
– 3 łyżki wody gazowanej;
– 4 łyżki oleju;
– szczypiorek;
– sól i pieprz.

Przygotowanie:
Na patelni podsmaż warzywa. Jajka zmiksuj z wodą gazowaną, dopraw i wymieszaj z warzywami. Smaż do momentu, aż masa się zetnie i zarumieni. Podawaj posypany szczypiorkiem.
===========================

08:28 TARTA Z MROŻONYCH WARZYW:
Składniki:
– Mieszanka Warzyw na patelnię z koperkiem i pietruszką FRoSTY;
– 150 gramów masła;
– 250 gramów mąki pszennej;
– szklanka mleka;
– 4 jajka;
– ser żółty;
– ¼ łyżeczki soli (do ciasta).
– olej do smażenia;

Przygotowanie:
W misce zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na dwie godziny.
Przygotowujemy sos: wbijamy do miski 3 jajka, dodajemy mleko oraz starty żółty ser.
Mieszankę warzyw przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dusimy do miękkości.
Rozwałkowujemy ciasto i przenosimy na formę do tarty wysmarowanej masłem.
Wykładamy na ciasto warzywa i zalewamy sosem.
Pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 20-35 minut do zarumienienia.
===========================

13:42 SZYBKA KACZKA Z WARZYWAMI
Składniki:
– 1 pierś z kaczki ze skórą;
– Vege bowl komosa ryżowa z warzywami FRoSTY;
– pęczek pietruszki;
– sól i pieprz
– olej o smażenia

Przygotowanie:
Delikatnie nacinamy skórę kaczki na krzyż. Oprószamy solą i pieprzem.
Przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem skórą do dołu i smażymy 3-4 minuty.
Przewracamy pierś i smażymy kolejne 1,5-2 minuty.
Po tym czasie przekładamy kaczkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy 12 minut.
Upieczoną pierś przekładamy na talerz.
Smażymy mieszankę Vege bowl zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mieszankę przekładamy do miseczki i układamy na niej pierś pokrojoną w plasterki.
Całość posypujemy posiekaną pietruszką.
===========================

Materiał powstał we współpracy z marką @FrostaPL
#smacznaiprosta #WiemyCoRobić

źródło: youtube/ 5 Sposobów na…

Exit mobile version