Przejdź do treści

5 sposobów na… SZYBKI OBIAD – 5 Sposobów na…

    Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na: https://frosta.pl/przepisy/

    00:00 INTRO
    ===========================

    00:08 MAKARON Z WARZYWAMI NA PATELNI:
    Składniki:
    – Warzywa na Patelnię Italian Mix FRoSTY;
    – 250 g makaronu kokardki;
    – oliwa z oliwek;
    – tarty parmezan.

    Przygotowanie:
    Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odlej. Warzywa ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do przyrządzonych warzyw dodaj makaron, wymieszaj całość i posyp parmezanem.
    ===========================

    01:35 LUNCHBOX Z KURCZAKIEM NA 3 DNI:
    Składniki:
    – Warzywa do piekarnika z ziemniakami, cukinią i marchewką FRoSTY – 2 opakowania;
    – pierś z kurczaka – ok. 600 g;
    – oliwa z oliwek – 2 łyżeczki;
    – masło orzechowe – pół łyżki;
    – woda – ok. 60 ml;
    – sos sojowy – 2 łyżki;
    – sok z cytryny – łyżka;
    – przyprawy do kurczaka: curry, słodka papryka, sól, pieprz.

    Przygotowanie:
    Kurczaka natrzyj marynatą z łyżeczki oliwy, curry i słodką papryką i włóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodaj mieszankę warzyw FROSTA i polej oliwą. Włóż całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. W rondelku wymieszaj masło orzechowe z sosem sojowym, wodą, octem lub sokiem z cytryny oraz cukrem. Podgrzej chwilę, aby sos zgęstniał. Kurczaka po upieczeniu pokrój w plastry i przełóż razem z porcją warzyw do lunchboxów. Na koniec polej kurczaka sosem.
    ===========================

    06:37 EKSPRESOWY OMLET
    Składniki:
    – Warzywa na Patelnię klasyczne FRoSTY (bez przypraw);
    – 6 jajek;
    – 3 łyżki wody gazowanej;
    – 4 łyżki oleju;
    – szczypiorek;
    – sól i pieprz.

    Przygotowanie:
    Na patelni podsmaż warzywa. Jajka zmiksuj z wodą gazowaną, dopraw i wymieszaj z warzywami. Smaż do momentu, aż masa się zetnie i zarumieni. Podawaj posypany szczypiorkiem.
    ===========================

    08:28 TARTA Z MROŻONYCH WARZYW:
    Składniki:
    – Mieszanka Warzyw na patelnię z koperkiem i pietruszką FRoSTY;
    – 150 gramów masła;
    – 250 gramów mąki pszennej;
    – szklanka mleka;
    – 4 jajka;
    – ser żółty;
    – ¼ łyżeczki soli (do ciasta).
    – olej do smażenia;

    Przygotowanie:
    W misce zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na dwie godziny.
    Przygotowujemy sos: wbijamy do miski 3 jajka, dodajemy mleko oraz starty żółty ser.
    Mieszankę warzyw przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dusimy do miękkości.
    Rozwałkowujemy ciasto i przenosimy na formę do tarty wysmarowanej masłem.
    Wykładamy na ciasto warzywa i zalewamy sosem.
    Pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 20-35 minut do zarumienienia.
    ===========================

    13:42 SZYBKA KACZKA Z WARZYWAMI
    Składniki:
    – 1 pierś z kaczki ze skórą;
    – Vege bowl komosa ryżowa z warzywami FRoSTY;
    – pęczek pietruszki;
    – sól i pieprz
    – olej o smażenia

    Przygotowanie:
    Delikatnie nacinamy skórę kaczki na krzyż. Oprószamy solą i pieprzem.
    Przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem skórą do dołu i smażymy 3-4 minuty.
    Przewracamy pierś i smażymy kolejne 1,5-2 minuty.
    Po tym czasie przekładamy kaczkę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy 12 minut.
    Upieczoną pierś przekładamy na talerz.
    Smażymy mieszankę Vege bowl zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Mieszankę przekładamy do miseczki i układamy na niej pierś pokrojoną w plasterki.
    Całość posypujemy posiekaną pietruszką.
    ===========================

    Materiał powstał we współpracy z marką @FrostaPL
    #smacznaiprosta #WiemyCoRobić

    źródło: youtube/ 5 Sposobów na…

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *