Przejdź do treści

Taką zupą zajadali się Polacy – przysmak PRL-u z kuchni drewnem opalanej / Oddaszfartucha – Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

    Dziś przygotowałem aromatyczną zupę ogonową na wołowym ogonie, gotowaną tradycyjnie na kuchni opalanej drewnem. Wolne pyrkanie bulionu nad żywym ogniem nadało mu głęboki, intensywny smak i wyjątkowy charakter. Bogata, esencjonalna baza z ogona wołowego, odpowiednio przyprawiona i uzupełniona warzywami, stworzyła gęsty, rozgrzewający wywar. Każda łyżka tej zupy to esencja domowego gotowania – połączenie tradycji, naturalnych składników i cierpliwego procesu, który nagradza intensywnym, pełnym smakiem.
    składniki:
    1 ogon wołowy 1kg
    3 cebule
    500g ziemniaków
    włoszczyzna
    3 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżka czarnego pieprzu
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    400 ml przecieru pomidorowego
    1 łyzka majeranku
    masło

    źródło: youtube/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *