Przejdź do treści

Rączka gotuje: kurczak po staropolsku i jagnięcina w miodzie – Rączka Gotuje

    Odc. 638 – Jagnięcina kontra kurczak, czyli pieczyste w dwóch wydaniach. Składniki poniżej:
    Jagnięcina w miodzie

    udziec jagnięcy – 1,5 kg
    czosnek – 1 główka
    olej rzepakowy – 100 ml
    ziarna kolendry – 1 łyżeczka
    papryka słodka – 1 łyżeczka
    ziele angielskie – 4-5 ziaren
    rozmaryn – kilka gałązek
    miód – 100 ml
    sól, pieprz – do smaku

    Duszone buraczki z selerem

    ugotowane buraki – 500 g
    seler – 250 g
    cebula – 2 szt.
    masło – 100 g
    sok z jednej cytryny
    jogurt naturalny – 100 g
    cukier, sól, pieprz – do smaku
    cebula dymka – pęczek

    Kurczak po staropolsku

    kurczak zagrodowy cały – 1 szt.
    marynata:
    przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka
    papryka – 0,5 łyżeczki
    olej – 50 ml
    oraz utarte w moździerzu:
    świeże oregano – garść
    czosnek – 2 ząbki
    sól, pieprz – do smaku
    masło – 100 g
    nadzienie:
    kajzerki – 2 szt.
    szalotki – 3 szt.
    seler naciowy – 2 łodygi
    kwaśna śmietana – 2 łyżki
    natka pietruszki – 1 pęczek
    suszone śliwki – 50 g
    olej – 50 ml
    sól, pieprz – do smaku
    na koniec: miód gryczany – 2 łyżki

    Sałatka jarzynowa inaczej

    ziemniaki ugotowane w mundurkach – 1 kg
    groszek zielony mrożony – 300 g
    fasolka szparagowa zielona – 300 g
    ugotowana marchewka – 2 szt.
    sól, pieprz – do smaku
    ocet spirytusowy – 30 ml
    cebula – 1 szt.
    kwaśne jabłko – 1 szt.
    majonez – 2 łyżki

    źródło: youtube/ Rączka Gotuje

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *