Odc. 638 – Jagnięcina kontra kurczak, czyli pieczyste w dwóch wydaniach. Składniki poniżej:
Jagnięcina w miodzie
udziec jagnięcy – 1,5 kg
czosnek – 1 główka
olej rzepakowy – 100 ml
ziarna kolendry – 1 łyżeczka
papryka słodka – 1 łyżeczka
ziele angielskie – 4-5 ziaren
rozmaryn – kilka gałązek
miód – 100 ml
sól, pieprz – do smaku
Duszone buraczki z selerem
ugotowane buraki – 500 g
seler – 250 g
cebula – 2 szt.
masło – 100 g
sok z jednej cytryny
jogurt naturalny – 100 g
cukier, sól, pieprz – do smaku
cebula dymka – pęczek
Kurczak po staropolsku
kurczak zagrodowy cały – 1 szt.
marynata:
przyprawa do kurczaka – 1 łyżeczka
papryka – 0,5 łyżeczki
olej – 50 ml
oraz utarte w moździerzu:
świeże oregano – garść
czosnek – 2 ząbki
sól, pieprz – do smaku
masło – 100 g
nadzienie:
kajzerki – 2 szt.
szalotki – 3 szt.
seler naciowy – 2 łodygi
kwaśna śmietana – 2 łyżki
natka pietruszki – 1 pęczek
suszone śliwki – 50 g
olej – 50 ml
sól, pieprz – do smaku
na koniec: miód gryczany – 2 łyżki
Sałatka jarzynowa inaczej
ziemniaki ugotowane w mundurkach – 1 kg
groszek zielony mrożony – 300 g
fasolka szparagowa zielona – 300 g
ugotowana marchewka – 2 szt.
sól, pieprz – do smaku
ocet spirytusowy – 30 ml
cebula – 1 szt.
kwaśne jabłko – 1 szt.
majonez – 2 łyżki
źródło: youtube/ Rączka Gotuje