Siemanko! Dzisiaj Przepis na Pizzę w stylu New York 😍🤤
Składniki:
Ciasto:
– 270 ml ziemnej wody,
– 500 g mąki 00,
– 12 g soli,
– 10 g cukru,
– 5 g świeżych drożdży,
– 10 g oliwy.
Sos:
– 1 łyżka oliwy,
– 3-4 ząbki czosnku,
– 1/2 cebuli,
– 1 puszka pomidorów,
– 1 łyżeczka oregano,
– 1 łyżeczka soli,
– 1 łyżeczka cukru.
Dodatki:
– Salami Pepperoni @bell_polska
– chili,
mozzarella.
Pizza Nowojorska to prawdziwa amerykańska klasyka, która łączy sprężyste, lekko gumowe ciasto, ciągnący się ser i solidną porcję pikantnego pepperoni marki Bell.
Czym różni się pizza nowojorska od włoskiej?
Ciasto: Włoska jest cienka, mokra w środku, nowojorska – miękka w środku, ale z lekko przypieczonym rantem.
Ser: W Neapolu używają mozzarelli fior di latte, w Nowym Jorku króluje pełnotłusty ser mozzarella – topi się gładko i daje ten charakterystyczny „cheese pull”.
Sos: Włoski sos to przecier z surowych pomidorów. Nowojorski? To sos pomidorowy gotowany z czosnkiem, oregano i szczyptą cukru, który nadaje mu głębi.
Porcja: Amerykańska pizza jest większa tłustsza.
źródło: youtube/ Kocham Gotować





