Co warto wiedzieć na temat rodzajów kawy?

Mała czarna o poranku, w przerwie od pracy czy na spotkaniu z przyjaciółką. Okazji do jej wypicia można wskazać wiele. Kawa to obok herbaty i wody bez wątpienia najczęściej spożywany napój. Duża część z nas nie wyobraża sobie dnia bez jednej a czasem dwóch i więcej filiżanek. Pomimo tego, że pijemy jej sporo, nie zastanawiamy się specjalnie nad jej pochodzeniem. Kawa to kawa. Mielimy ziarna lub zalewamy gotowe granulki i gotowe. Dlatego w poniższym tekście przyjrzymy się pochodzeniu kawy oraz najczęściej spotykanym formom jest podania.

Zanim kawa trafi na nasz stół przebywa daleką drogę

Niemalże wszystkie największe uprawy kawy na świecie zlokalizowane są z dala od Europy. Najbliższe znajdziemy w Afryce. Pozostałe, znacznie dalej, w Ameryce Południowej i wschodniej Azji. Ostateczny smak kawy zależy kilku czynników:
– miejsca, w którym rosną kakaowce,
– nasłonecznienia danego regionu,
– gatunku krzewu
– rodzaju gleby
– sposobu przetwarzania ziaren.

Wszystkie te detale mają wpływ na ostateczny aromat, zabarwienie i posmak, który odczuwamy pijąc codzienną małą czarną.

Arabica vs Robusta

Pomimo wielu odmian kakaowa, dwa rodzaje kawy opanowały niemalże 100% rynku. Są to odpowiednio Arabica i Robusta. Najbardziej popularna jest przy tym Arabica. Jej udział w rynku wynosi ok. 70%. Koneserzy kawy docenią w delikatny smak i niższą zawartość kofeiny niż jej główna konkurentka. Robusta z kolei to kawa z o wiele większą zawartością kofeiny, co dla niektórych osób jest zachętą, dla innych wręcz przeciwnie. Jeśli mamy w zwyczaju pijać kilka filiżanek dziennie lepiej jest podstawić na Arabicę. Dla zwolenników kawy o poranku dla rozruchu polecić można Robustę. Jedną z odmian szczególnie wartych uwagi jest pochodzące z Indii najmocniejsza kawa ziarnista No. 5. Więcej informacji o kawie można znaleźć na explosia.pl/najmocniejsza-kawa-caffe-forte-maximo-Robusta
Jeśli nawet sami nie jesteśmy kawoszami taka kawa to bardzo dobry pomysł na prezent, dla kogoś, kto bez kawy nie wyobraża sobie życia.

Espresso, Latte czy Cappucino?

Za miłości do kawy słyną Włosi czy Francuzi. Dlaczego by nie popróbować innych niż te, które pijemy na co dzień. Internet pełny jest profesjonalnych poradników przygotowywanych z pasji do kawy, z których dowiemy się jak przygotować mniej popularną, ale również pyszną kawę. Ristretto, Espresoo dopio, Machciato, Lungo, Mocha. Pomysłów na złamanie rutyny jest sporo. Może się nawet okazać, że zmieniając sposób przygotowywania kawy, zaczniemy pić ją częściej niż dotychczas, a przy okazji błyśniemy wśród znajomych wiedzą i umiejętnościami w przygotowywaniu tego pysznego napoju.

Opublikowano w

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.