Przejdź do treści

Fuczki – tradycyjne łemkowskie placki z kiszonej kapusty | Przepis krok po kroku

    Fuczki to klasyk kuchni łemkowskiej – chrupiące placki z kiszonej kapusty o wyjątkowym, lekko kwaskowym smaku. Ten tradycyjny przepis krok po kroku pokazuje, jak przygotować idealne ciasto, dobrać przyprawy i usmażyć fuczki, by były rumiane z zewnątrz i miękkie w środku. Proste danie, które sprawdzi się na kolację lub szybki bezmięsny obiad.

    NA SKRÓTY:
    00:24 – co to są fuczki?
    01:03 – składniki
    03:20 – skąd pochodzi nazwa fuczki, co to znaczy fuczyć?
    05:31 – potrzebne akcesoria
    05:47 – przygotowanie
    07:53 – jak długo smażyć fuczki czyli placki z kiszoną kapustą?
    08:44 – i gotowe
    08:51 – z czym jeść fuczki?
    09:30 – a jak wyglądają w środku?

    Zapraszam Was również na mój profil: https://www.instagram.com/menu_dorotki/

    SKŁADNIKI:
    250 g kapusty odciśniętej z soku
    około 100 g soku z kapusty (około 6 łyżek zakładając pojemność łyżki 15 ml)
    1 jajko M
    120 g mąki owsianej
    100 g wody lub kefiru lub maślanki lub serwatki lub tłustego mleka
    1/3 łyżeczki kminku
    1/3 łyżeczki cząbru
    tłuszcz do smażenia w ilości po przelaniu na patelnię na wysokość 1/2 cm

    Dorotka zaprasza Was również na filmy:

    Domowa kiszona kapusta.


    Sos kurkowy. –


    Sos z podgrzybków. –


    Sos pieczarkowy. –

    #menudorotki #kanałkulinarny #menu

    źródło: youtube/ Menu Dorotki

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *